Consualia ünnepe, augusztus 18.

    Régi római ünnep a két consul tiszteletére, a betakarítás istenségének és a betakarított gabona tiszteletére rendezett ünnep. Az ünnep napja egyes forrásokban augusztus 18-a, míg másokban augusztus 21. Consualia ünnepét két részben tartották meg: az ünnep egyik része az augusztusi, a betakarítás idejéhez kapcsolódó ünnep, a másikat december 15-én tartották.

    Consus szentélye a föld alatt volt, és csakis ezen a két napon nyitották meg a titkos szentélyt. Mars nemcsak a háború, de a betakarítás felügyelője is, így ez a nap az ő tiszteletéről is szól. És a Larok is szerepet kapnak ezen a napon, ők az egész család védelmezői.

    Az ünnep alkalmával a lovakat, szamarakat, öszvéreket és igavonó marhákat mentesítették a munka alól, és a terhek helyett nyakukon ízletes virágkoszorúkkal grasszáltak az utakon. A Circus Maximusban kocsiversenyeket tartottak (tehát a versenylovaknak nem járt a pihenőnap) és egyes csapatok ilyenkor öszvérfogat-versenyeket is tartottak.

    A legenda szerint az ünnepet Romulus alapította azon alkalomból, hogy a szomszédos szabinokat meghívhassa és vendégül láthassa. Amikor a szabinok eljöttek, és kellően ellazult hangulatban mulatoztak, Romulus elrendelte a szabin nők elrablásának akcióját.

    Július 7-én szintén áldoznak Consusnak. Consus ünnepét követte az augusztus 25-i Opiconsivia, és a december 19-i Opalia. Livius szerint ezek az ünnepek Neptunus tiszteletéről is szóltak (Neptunus Equestris). Plutarkhosz szerint a Consus és a Neptunus Equestris ugyanazon isten két különböző elnevezése.

   A föld alatti oltár a Circus Maximus területén van. Romulus állítólag TALÁLT egy föld alatti oltárt, nem ő építtette. A kocsiversenyek után italáldozatokat öntöttek a tűzbe és elfogyasztották az áldozati ételeket.


Megjegyzések