Ha már unod a paprikás csirkét meg a rakott krumplit, íme néhány nyalánkság a rómaiak konyhájából! Kezdő konyhaművészeknek kifejezetten javallt. :-)
Hétfő – Strucc
Törj össze borsot, mentát, pirított római kömény, zellermagot, datolyát, tégy hozzá mézet, ecetet, aszúbort, garumot (a római konyha alapeleme, halszósz) és egy kevés olajat és főzd meg az egészet egy fazékban. Sűrítsd be keményítőliszttel. Tedd a struccot feldarabolva egy tálcára, majd öntsd le a mártással, s szórd meg borssal.
Kedd – Kacsa
Süsd meg a madarat, s öntsd le a következő mártással: bors, lestyán, szurokfű, garum, méz, egy kevés ecet és egy kevés olaj. Törd össze és jól forrald fel. Adj hozzá keményítőlisztet. Karikázz rá főtt uborkát s főzd fel. Ha van, főzz bele csülköt és csirkemájat is. A tálalóedényben borsozd meg, s szolgáld fel.
Szerda – Flamingó
Kopaszd meg a flamingót, mosd meg, kötözd össze, majd tedd egy fazékba. Önts rá vizet, tégy bele sót, kaprot és egy kevés ecetet. Ha félig megfőtt, köss egy csokorba póréhagymát és koriandert, s tedd bele. Mikor majdnem megfőtt, önts hozzá defrutumot(főzéssel felére besűrített must), hogy megszínezze. Tégy a mozsárba borsot, római-köményt, koriandert, és mentát. Törd össze, önts hozzá ecetet, tégy bele jerikói datolyát, önts bele a húslevesből. Majd ezt is öntsd bele a fazékba, és sűrítsd be keményítőliszttel. Öntsd rá a mártást, s tálald.
Csütörtök – Liba
Főzd meg a madarat. Törj össze borsot, lestyánt, koriandermagot és mentát. Önts hozzá garumot és egy kevés olajat, s keverd össze. A főtt libát még forrón törölgesd meg egy tiszta vászonkendővel, öntsd rá a mártást, és tálald.
Péntek – Csirke
Bontsd fel a csirkét a nyakától elkezdve. Törj össze borsot, lestyánt, gyömbért, húspogácsát, főtt tönkölydarát és húslevesben főtt agyvelőt. Verj fel néhány tojást, s keverd hozzá, hogy egyenletes pépet kapj. Ízesítsd garummal, önts hozzá egy kevés olajat, adj hozzá borsot és sok fenyőmagot. Majd töltsd a csirkébe, de ne túl szorosan.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése